Det sker – efter kategori

dec
9
man
Julearrangement i Skarridsøsalen Skarridsøsalen
dec 9 kl. 19:00
Julearrangement i Skarridsøsalen @ Skarridsøsalen | Jyderup | Danmark

Mandag den 9. december 2019 kl. 19.00-21.00 indbyder Tornved Lokalhistoriske Forening til julearrangement i Skarridsøsalen, Skarridsøgade 37, Jyderup.
Her fortæller Bo Bramming om sin far Frederik Brammings nisser.
Indtil sin død i 1991 bidrog Frederik Bramming igennem seks årtier til den danske jul med sine festlige, humørfyldte og tandløse nisser. Han konstruerede og tegnede de mest fantasifulde samlekalendere igennem 1940’erne og 1950’erne, bidrog til julehæfter og ”opfandt” i 1947 begrebet kravlenisser, som blev solgt i populære kartonark lige til at klippe ud og sætte op på dagligstuens malerier o.l. Selv i dag oplever man repræsentanter for den unge generation sige: ”Det er de rigtige kravlenisser”.
Bo Bramming indvier i ord og billeder denne aften tilhørerne i, hvordan det var at være søn af en tegner, som selv på de varmeste sommerdage skabte nisser og julestemning på sit tegnebord.
I forbindelse med Bo Brammings foredrag vil Anders Hjorth-Jørgensen arrangere en lille udstilling baseret på sin omfattende samling af Frederik Brammings nissekreationer. Og traditionen tro til julearrangementet serverer foreningen gløgg og æbleskiver i løbet af aftenen.
Pris medlemmer kr. 25, ikke medlemmer kr. 40.

jan
16
tors
Foredrag på Jyderup Højskole: HVOR GÅR GRÆNSEN Jyderup Højskole
jan 16 kl. 19:30
Foredrag på Jyderup Højskole: HVOR GÅR GRÆNSEN @ Jyderup Højskole | Jyderup | Danmark

Folkenes selvbestemmelse blev en bærende idé efter 1. verdenskrig. Europa skulle tegnes: I overensstemmelse med befolkningens ønsker, hed det. Sådan gik det dog kun få steder. Poul-Henrik Jensen som er forstander på Jyderup Højskole, besøgte i 2019 en række områder i EU, hvor selvbestemmelse og grænsedragninger stadig er til debat og mindretal undertrykkes. Han fører os igennem de historiske og aktuelle grænsekonflikter i Grækenland, Spanien, Transsylvanien og naturligvis Irland og Nordirland. Slesvig-afstemningen i 1920 er et godt eksempel, som måske stadig kan bruges til at løse konflikterne.
Torsdag den 16. januar kl. 19.30

Lukket for kommentarer.